Restaurant Octave interieur
Octaaf Callebaut portret

Ode aan een smaakpioneer, Octaaf Callebaut

Octaaf Callebaut kwam uit een familie van bierbrouwers. Als enige van de familie wist hij niet goed wat hij met zijn leven moest. Bierbrouwen was niet echt zijn ding. Uiteindelijk wees zijn vader hem de achtste productielijn van het familiebedrijf toe.​“Kijk maar wat je daar gaat doen.” Achter in de fabriek begon hij in stilte te experimenteren met cacaobonen, suiker en melk. Het is 1911 als de geur van zijn eerste chocolade die van bier in het familiebedrijf doorbreekt. De medewerkers van de fabriek komen nieuwsgierig kijken.

​“Wat is dat bruine stroperige goedje?” vraagt er één. Als eerste mag hij de chocolade rechtstreeks uit de conche proeven. Andere collega’s volgen. Allemaal worden ze betoverd door de fluweelzacht zoete smaak. Het nieuws van de geboorte van de overheerlijke chocolade verspreidt zich als een lopend vuurtje.​“Heb jij die chocolade al geproefd?” Octaaf gaat op zoek naar nieuwe smaken, technieken, en producten. Zijn vrouw Juliette stimuleert hem. De smaken blijven iedereen betoveren.

De 8e lijn wordt wereld-beroemd en groeit uit tot het wereld imperium dat het vandaag de dag is. De bierbrouwerij is inmiddels ter ziele. In Wieze staat nu de grootste chocoladefabriek ter wereld. Octaaf was een Belgische pionier van smaken. In restaurant Octave staat smaak ook voorop. Wij serveren jou de Belgische keuken met een hedendaagse twist. Uiteraard onder liefdevol en toeziend oog van Octaaf en zijn vrouw Juliette. Zij kijken vanaf de muur toe…

Onze Gallerij